Одна з перших будівель #МістоІдей геніального архітектора Григорія Артинова у стилі модерн – жіноча гімназія.

🏫 Одна з перших будівель #МістоІдей геніального архітектора Григорія Артинова у стилі модерн – жіноча гімназія. Яка, до речі, стала першим таким закладом в усьому Подільському регіоні. Її було засновано 1 липня 1900 р., коли було призначено начальника гімназії та наглядачку. Досі переповідають легенду про її суворість до учениць, коли вона у лорнеті в черепаховій оправі прискіпливо оглядала білі комірці на формі підопічних та вимірювала довжину їх суконь лінійкою📏. Порушення суворо каралось, інколи аж до виключення із закладу.

Гімназію будували рік – до цього залучили 60 каменярів. Цю справу довірили купцю Аврааму Мар’янчику. Будівля обійшлась в астрономічну на ті часи суму – 47 тис. карбованців💰. Але для міського голови Миколи Оводова та Міської думи цей проєкт був вкрай важливим, бо місто наприкінці XIX ст. швидко змінювалось, створювались нові виробництва, збільшувалось населення і потреба у розвитку освіти була дуже гострою.

У своєму первинному вигляді приміщення являло собою двоповерхову споруду, 2-й поверх головного фасаду якої прикрашала велика трьохцентрова скляна арка. У перший рік роботи закладу за парти сіли 189 учениць (у 1917-му їх було уже 422 – гімназія була популярною). При цьому вступати сюди могли собі дозволити лише дівчата із заможних родин, тому що навчання було дороговартісним.

Їм викладали різні предмети: французьку та німецькі мови, латину, гімнастику, космографію (наукова дисципліна, що вивчала будову Всесвіту), гігієну тощо. Закон Божий викладав відомий священник і педагог, дослідник історії Поділля Іван Шипович. А малювання 🎨 – художник В’ячеслав Коренєв, один із засновників і перший директор Вінницького краєзнавчого музею. У 1902 році в гімназії давав приватні уроки гри на роялі творець легендарного «Щедрика» Микола Леонтович, який одночасно працював учителем музики у Вінницькій церковно-учительській школі. Геніальний композитор тоді саме одружився і молодій родині потрібно було «ставати на ноги».

📍Цікавий факт – перші трамваї, які почали ходити у Вінниці із жовтня 1913-го, рухались за маршрутом «Вокзал — Жіноча гімназія».

Під час Першої світової війни до приміщення гімназії на навчання у другу зміну перевели реальне училище, де здобували освіту чоловіки, щоб вивільнити будівлю училища під потреби військового шпиталю. А у 1919-му тут містились відомства уряду Директорії УНР: Міністерство фінансів, Державний банк, Департамент державної скарбниці, кредитна та загальна канцелярії. За більшовицької влади в будівлі створили 7-річну трудову школу, а в другу зміну тут проходив навчальний процес акушерської школи, фармацевтичного технікуму та курси медичного персоналу.

🤔Коли тут з’явився 3-й поверх і зникла арка на головному фасаді? У багатьох публікаціях міститься інформація, що у 30-х роках ХХ ст. Але є і такі, де зазначається, що це сталося у повоєнні роки, коли реконструкція здійснювалась за проєктом архітектора Антонія Крейчі.

Вочевидь, плутанина виникла через те, що у Другу світову війну тут були німецькі казарми 109-й шуцманшафтбатальйону, комендатура міської поліції із карним відділом, а також пункт меддопомоги. Коли окупанти відступали – будівлю підірвали, і вона зазнала серйозних руйнувань. Тому її відбудували знову. Наразі зовні «артинівських» елементів залишилось більше, бо всередині від проєкту найвідомішого вінницького зодчого збереглись лише арки у коридорах та хвилясте склепіння над центральними сходами. Та й воно дивом дійшло до наших днів – радянська влада, коли надбудовувала 3-й поверх, з метою економії матеріалів розібрала «артинівську» стелю 2-го поверху і використала її при будівництві 3-го.

Із легенд закладу уже наших часів варто розповісти про укриття ліцею №2, куди зараз спускаються діти під час повітряних тривог через терористичні обстріли уже російських окупантів. У школі достеменно не знають, коли це укриття було збудовано – документи не збереглися. І десятками років туди ніхто не заходив. А коли свого часу спустились вперше – виявили дві замуровані кімнати. І так народилась шкільна легенда про те, що звідси був прокопаний таємний хід прямісінько до ставки Гітлера. Звісно, коли почали наводити лад в укритті, виявилось, що це не більше, ніж чиясь фантазія.

Оксана ЯценкоДепартамент освіти Вінницької міської радиМузей ВінниціOleksandr FedoryshenЛіцей №2 м. Вінниця

#прекрасна_епоха#модерн#артинов#вінницькі_будівлі#туристична_вінниця

Comments are closed.
Останні новини
Позначки
Контактна інформація
  • вул. Соборна 94, м. Вінниця, 21000
  • +380 432 673254
  • nvk2@galaxy.vn.ua
Open 7 days INFO
Our Young Pre classroom is for ages. This age group is working
BELL SCHEDULE
Here is always singing new songs and expressing new ideas he learned at school.
Sch2
2017-03-13T11:54:16+02:00
Positive Impact Here is always singing new songs and expressing new ideas he learned at school. Sch2 2017-03-13T11:54:16+02:00 Here is always singing new songs and expressing new ideas he learned at school. https://sch2.edu.vn.ua/testimonials/positive-impact/
0
Sch2